Duit tidak tumbuh di atas pokok

Apabila saja ada orang memberitahuku duit itu tidak penting, orang itu hanya menipu dirinya sendiri.  Memang duit tidak dapat membeli semua benda tetapi ianya dapat  membuat banyak perkara menjadi mudah.

Aku tidak pernah ada masalah besar dengan duit kerana aku jarang berbelanja banyak. Sebagai contoh ketika aku hendak membeli kamera tahun ini pun, aku pergi ke kedai tersebut lebih kurang 4 kali *click*. Kalau dikira, bukannya mahal sangat pun tetapi itulah aku. Ironinya, aku jarang mengikut pelan untuk perbelanjaan harian. Hasilnya, aku sering terpaksa berhati-hati sedikit pada hujung bulan, kehabisan duit di negara orang memang menakutkan. Walaupun aku belum pernah dan silangkan jari (crossed fingers), tidak akan melaluinya!

Lebih-lebih lagi dengan adanya kad debit sekarang ini, aku seperti tidak lagi mengawal perbelanjaan. Hanya swipe sahaja dalam apa-apa pembelian. Beli roti, swipe. Beli air, swipe. Beli lunch, swipe. Beli baju $10, swipe. Jika diteliti, setiap benda yang aku beli bukan mahal pun tetapi jika dijumlahkan, aku lebih rela tidak memikirkannya!

Aku nekad untuk mula menyimpan duit ku di dalam bank yang satu lagi, untuk mengelakkan aku berbelanja lebih dari yang patut. Ada beberapa sebab penting yang aku mesti mula berjimat-cermat sedaya yang boleh, antaranya adalah:

  1. Aku akan ke Atlanta, Georgia dan Orlando, Florida (Disney World!) untuk cuti musim sejuk nanti. Banyak duit kena pakai tu. Adoi.
  2. Aku dikategorikan sebagai penganggur ketika aku balik Malaysia bulan Mei ini kelak. Belum tahu bila aku akan dapat kerja lagi. Adoi.
  3. Aku mahu beli sekurang-kurangnya satu beg tangan jenama Coach (yang murah gila babi di sini – maafkan bahasa Perancisku). 🙂
  4. Aku mahu membeli beberapa saguhati untuk keluarga dan rakan-rakan di Malaysia dari sini. 🙂

Wish me luck guys!

Advertisements

5 responses to “Duit tidak tumbuh di atas pokok

  1. kelakaR lah blog awak! ahhahaha blog in bhs sarawak gik

  2. *edit: Aku mahu membeli beberapa saguhati untuk keluarga dan rakan-rakan di Malaysia dan London dari sini.

  3. nice one! pleaseeeee update ur blog always cuz!! i love reading it! btw, my blog has started again! haahhaa….

  4. selamat menabung….!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s